A Gru (Despicable Me. Pierre Coffin, Chris Renaud, 2010), a Minyonok (Minions. Kyle Balda, Pierre Coffin, 2015) és az Énekelj! (Sing. Garth Jennings, Christophe Lourdelet, 2016) után egy újabb remek animációs filmet gyártott az Illumination Stúdió. A kis kedvencek titkos élete 2. (The Secret Life of Pets 2. Chris Renaud, Jonathan del Val, 2019) című mesefilmet 2019 nyarán vetítették a magyarországi mozik.

Nem titok, hogy A kis kedvencek titkos élete (The Secret Life of Pets. Chris Renaud, Yarrow Cheney, 2016) című első rész volt az Illumination Stúdió egyik legsikeresebb vállalkozása, hiszen 875,5 millió dolláros bevételt hozott a cégnek világszerte. Ahogyan a filmcím is jelzi, az első rész bemutatta háziállataink titkos életét, s a könnyed történetszálnak, valamint a cukibbnál cukibbra animált állatoknak köszönhetően gyermekek milliói szerettek bele a mesébe. A legnagyobb népszerűségre a két kutyus, Max (Patton Oswalt) és Duke (Eric Stonestreet) furcsa párosa tett szert, akik a mozivászon után számos ruhaneműn, és a játékboltok polcain díszelgő plüssállatként köszöntek vissza ránk. Ezután a jelentős siker után szinte egyértelmű volt, hogy a mesének folytatása lesz, és három évvel A kis kedvencek titkos élete megjelenése után meg is kaptuk azt.

A kis kedvencek titkos élete 2. története három, jól elkülöníthető szálon fut. Az első történetszálat Max és családja tartja mozgásban, ahol minden megváltozott, amióta a két kutyus gazdája, Katie (Ellie Kemper), beleszeretett Chuck-ba (Pete Holmes), és megszülte első gyermekét, Liam-et (Henry Lynch). Mikor a család elutazik New York-ból, hogy az egyik családtag farmján pihenhessenek pár napig, a városi kutyusok kénytelenek szembesülni a vidéki élettel, ahol a kutyák nem a házban tartózkodnak. A farmon Max megismerkedik egy juhászkutyával, Kakassal (Harrison Ford), aki nagyban hozzájárul az öleb személyiségfejlődéséhez, s egy igazi bátor ebet nevel a korábbi félős kutyából. A második történetszál Gigi (Jenny Slate) körül forog, aki, miután elvesztette a Max által rábízott méhecske mintájú gumilabdát a cicabolond nő (Meredith Salenger) lakásában, macskának álcázva próbálja meg visszaszerezni Zimizümit, s ehhez a legarrogánsabb macskától, Chloe-tól (Lake Bell) kap kiképzést. A harmadik történetszál pedig Hógolyó (Kevin Hart) és Daisy (Tiffany Haddish) hősies útját mutatja be, akik együttes erővel próbálnak meg kiszabadítani egy szörnyű körülmények között tartott fehér tigrist Vidám Szergej Mókacirkuszából. A cselekmény végére természetesen összefonódik a három történetszál, és a kis kedvencek számára közös cél lesz, hogy megmentsék Hu-t, és legyőzzék Szergejt (Nick Kroll) és gonosz, idomított állatait.

Felnőtt fejjel nézve A kis kedvencek titkos élete második részét, a szinte minden másodpercben jelenlevő humor teszi élvezetessé a filmet. Chris Renaud és Jonathan del Val alkotása ugyanis tele van szóviccekkel, beszólásokkal, bénázásokkal, és számos olyan jelenettel, ahol a kutyák és macskák egymás szokásait figurázzák ki. Ezek a jelenetek meganimált karikatúrákként mutatják be a négylábúakra jellemző tipikus viselkedésformákat. Szergej fellépése kiemelkedően humorosra sikeredett, hiszen komoly külsejét szempillantás alatt feledteti beszéde: eltúlzott orosz akcentusa, mely nem csak a magánhangzók megnyújtásában és a mássalhangzók rövidülésében mutatkozik meg, de abban is, hogy a cirkuszigazgató jól érzékelhetően töri a magyart. Nyelvtanilag helytelen mondatai pedig remekül sülnek el egy-egy, eredetileg agresszív szándékú megszólalása közben. Ezeket a tréfás jeleneteket nem csak a gyerekek, de a felnőttek is nagy hahotázással fogadták a moziteremben. Igazán nagy kedvencem viszont a macskabolond öregasszony karaktere volt, aki éjsötét napszemüvegével és Cadillac autójával igazi „thug life” karakterként számolt le a főgonosszal a történet végén.

Vidám Szergej Mókacirkuszával és Hu, a fehér tigris karakterével egy vitatott kérdésre hívja fel a figyelmet az animációs film, hiszen napjainkban számos állatvédelmi szervezet szólal fel és kritizálja a cirkuszokat. Az állatvédők úgy vélik, hogy a cirkuszokban voltaképpen állatkínzás zajlik. Számos leleplező cikk számolt már be a cirkuszok kegyetlen világáról, ahol hosszú hónapokig tartó, akár súlyos fizikai bántalmazással járó módon idomítják a cirkuszi elefántokat, oroszlánokat, tigriseket, majmokat és más egzotikus állatokat a különböző trükkök végrehajtására. Szerencsére az állatokkal való ilyen bánásmód nem jellemzi az összes cirkuszt. Például a Magyar Nemzeti Cirkusz rendszeresen videókat oszt meg állatairól annak érdekében, hogy példát állítsanak a többi társulat számára, és azért, hogy elhárítsák a vádakat. Ugyanígy nemet mond az állatkínzásra Németország legnagyobb utazócirkusza, a Circus Roncalli is, hiszen a cirkuszigazgató az élő állatokat nemrégiben hologramokra cserélte.

A Circus Roncalli hologramjai

A kis kedvencek titkos élete 2. készítőinek sikerült átadniuk egy hasonló üzenetet a cirkuszos történetszállal, hiszen azután, hogy  Szergej kiabálással és ostorcsapkodással próbálta meg beidomítani Hu-t, körülöttem több kisgyerek is elsuttogta az „állatkínzás” szót. Noha igaz, hogy áttörést még nem hoz a film a probléma megoldásában, mégis úgy gondolom, hogy értékelendő az alkotók tette, hiszen sikerült tudatosítaniuk a problémát már a legfiatalabb korosztályban is.

Annak ellenére, hogy előzetesen szinte kivétel nélkül csak lehúzó kritikákat olvastam  A kis kedvencek titkos élete 2.-ről, kellemes meglepetést jelentett számomra a folytatás. A három történetszál remekül működött együtt, a cselekmény pedig izgalmasra és meglepően szórakoztatóra sikeredett. Az Illumination Stúdió kiváló tanmesét készített a túlzásba vitt féltésről, a félelmekkel való megküzdésről, és a bajbajutottakon való segítés fontosságáról.  A mesefilm rengeteg értéket közvetít, s már-már követendő példaképeket állít a gyermekek elé; gondoljunk csak például Daisy és Gigi karakterére, akik kislányok millióinak bizonyították be, hogy egy lány sem mindig passzív, hanem igenis lehet hős. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy az első rész ikonikus karaktereivel, mint például Duke, Cukcsi (Tara Strong), Pajti (Hannibal Buress) vagy épp Mel (Bobby Moynihan), nemigen foglalkoztak ebben a részben a forgatókönyvírók, karaktereik a középpontból a háttérbe szorultak vissza. A mesefilmet ettől függetlenül jó szívvel ajánlom különösen a gondoskodó gazdiknak és a kisgyermekes családoknak, de abban is biztos vagyok, hogy mindenki más számára is szórakoztató és tanulságos kikapcsolódást tud majd nyújtani a négylábúak titkos életét bemutató alkotás.