Térkép betöltése...

Időpont
Date(s) - 2014.06.06.
10:00 de.

Helyszín
Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár

Kategóriák


Emléktába-avatás a Somogyi-könyvtár Dóm téri épülete átadásának 30. évfordulóján, Tóth Béla könyvtárigazgató, a „…nagyobbacska ékszerdoboz” megálmodója és a tervezők, kivitelezők tiszteletére.

Tóth Béla író, a Somogyi-könyvtár egykori igazgatója 1924. december 21-én, a Békés megyei Dombiratoson született, apja mestersége után maga is asztalos lett, első szakmájához élete végéig hűséges maradt. A háború után tanulhatott: a szegedi egyetemen szerzett magyar-orosz szakos diplomát. A Szabad Nép munkatársa, az Orosz Filológiai Intézet tanársegéde, majd kollégiumigazgató.

A Somogyi-könyvtárral 1958-ban jegyezte el magát – egész életére. Tudományos munkatárs, majd 1973-tól az intézmény igazgatója. Neve, személye egybeforrt a könyvtár új, Dóm téri palotájának fölépítésével. Az épület 1984-es átadása után, 1989-ben nyugdíjba vonult.

Irodalmi, helytörténeti munkásságát köteteinek hosszú sora jelzi. A dombiratosi indíttatás határozza meg novellái, regényei stílusát. Szociográfiáiban, amint a hétköznapi életben is, a dolgozó ember iránti tisztelet hangján szólalt meg.

Más irodalmi elismerések mellett kétszer kapta meg a József Attila-díjat. 1989-ben a Magyar Köztársaság aranykoszorús Csillagrendjével, 1995-ben Pro Urbe Szeged díjjal, 1997-ben a Szegedért Alapítvány Fődíjával, 1999-ben Magyar Művészetért Díjjal tüntették ki.

Életére, küzdelmeire visszatekintve ezt írta: „Semmi sajgás immáron bennem. Hálás lehetek a sorsnak, hogy engedett játszani, olykor nehéz kaptatókon gebeszkedve cselekedni. Hogy a krokodilfogú életnek nevezett emberfaló gép hagyott bennem mozgató energiákat, reményeket, ambíciókat, lehet, hiú ábrándokat.”