„Taylor Swift éppen most törölte az összes Instagram fotóját”[1] – adta hírül a Harper’s BAZAAR 2017. augusztus 18-án. „Taylor Swift törli a közösségi média posztokat, az internetet kollektív izgalomba hozza”[2] – közölte a Forbes. Ez csak két példa azon cikkcímek közül, melyek azon a napon elárasztották az online sajtót. A nagy médiavisszhang nem volt meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy – ahogyan az énekesnő hivatalos YouTube csatornáján megtalálható életrajzban olvasható – „Swift tízszeres Grammy-díjas, énekes, dalszerző, zenész és producer. Ő minden idők legfiatalabb személye, aki megnyerte a zeneipar legmagasabb kitüntetését, az év albumáért járó Grammy-díjat, és ő az első női szólóénekes, aki ezt a tekintélyes díjat kétszer is elnyerte.”[3] „Ha te vagy a bolygó legnagyobb sztárja, egy szót sem kell kiejtened ahhoz, hogy rajongók milliói rólad beszéljenek. Taylor Swift ma bebizonyította ezt, amikor letörölte a közösségi média posztokat és profilképeket az Instagramon […], a Twitteren […] és a Facebookon […].”[4] – írta meg azt a hírt Brittany Hodak, ami találgatások sorát indította el. A hackertámadás mellett egy új korszak kezdetének és egy új, hatodik stúdióalbum beharangozásának gyanúja is felmerült.[5] Az új albumról és új korszakról szóló feltevések néhány nappal később beigazolódtak: 2017. augusztus 23-án bejelentették Swift új albumának, a Reputationnek, valamint egy új dalnak az érkezését.[6] A szóban forgó dal a Look What You Made Me Do volt, amelyhez egy rendkívül sokatmondó videoklip is készült.

Ezt a felvezetőt azért tartottam szükségesnek, mivel a Look What You Made Me Do klipje egyrészt videokliphez hűen, méghozzá egy precízen kidolgozott kampány részeként promotálja az új albumot[7], másrészt szoros összefüggésben áll Swift karrierjével és annak korábbi szakaszaival, mondandója átadására pedig felhasználja a videoklipes forma nyújtotta lehetőségeket. Swift a klipben (szó szerinti értelemben is) eltemeti karrierje korábbi szakaszainak sztárperszónáit, azokat az alteregóit, akik folyton másoknak akartak megfelelni és emiatt mindig szerepeket játszottak. Az alábbiakban azokat az eszközöket, vizuális elemeket fogom megvizsgálni, amelyekkel az énekesnő a szóban forgó változásról ’beszámol’.

A klip baljóslatú képekkel indul, amelyek tökéletesen illenek a dal elején felhangzó sejtelmes zenéhez: kékesfekete színek által dominált tájat látunk madárperspektívából, fekete madarak jelennek meg, miközben a szél susogása, mennydörgés, varjak vészjósló károgása hallatszik. Ezután egy temetőre vált a kép, és a kamera egy sírra közelít, melyen a következő felirat olvasható: „Here lies Taylor Swift’s reputation” („Itt nyugszik Taylor Swift reputációja”)[8]. Ezt követően a sírból kimászó, zombiszerű, szakadt ruhában lévő Swiftet látjuk. Nem sokkal később egy pillanatra bevillan a frissen eltemetett Swift képe, majd közvetlenül utána ugyanabban a pozícióban (hanyatt fekve, kezeit maga előtt keresztbe téve) látjuk az énekesnőt egy fürdőkádban fekve, csillogó ékszerek között. Swift karrierjét, valamint a klip eddigi és későbbi részeit alapul véve ezek a képsorok a régi sztárperszónáját és mások véleményét maga mögött hagyó, reputációjának megbicsaklása után új életet kezdő, új Taylor megszületéseként értelmezhetőek. Azt, hogy itt a sztár régi énjeiről van szó, a Swift által viselt ruhák teszik egyértelművé, hiszen ezek az énekesnő karrierje korábbi állomásainak jellegzetes öltözékei voltak.[9] Például a sírból kimászó Swift az Out of the Woods című dal videoklipjében megjelenő kék ruhát viseli.[10]

A másoknak való megfelelni akarás vágya erősen meghatározta az énekesnőt, ahogyan az a Miss Americana (Lana Wilson, 2020) című dokumentumfilmből is kiderül. „Arra tanítottak, hogy attól legyek boldog, ha sok dicséretet kapok. Dicsértek, hogy »Taylor, jó vagy abban, amit csinálsz.« […] »Jó dalszerző vagy. Jó zenész vagy.« Csak ezekért a vállveregetésekért éltem. […] Annyira kiteljesedtem a megerősítéstől, hogy… ennyiből állt az egész. Azzá váltam, akinek látni akartak.”[11] – halljuk Swift voice overét a dokumentumfilmben, mialatt a képek karrierjének különböző korszakait villantják fel. A Look What You Made Me Do klipjében pár másodpercre bevillanó, sírgödörben fekvő Swift pontosan azt a jókislányt jelképezi, akit a dicsérő szavak éltettek, és akivel az énekesnő a klipben le fog számolni. Az éles perszónaváltást vizuálisan is nyomatékosítják: az arcán halvány mosollyal, világos, csillogó ruhában (amelyet Swift a 2014-es Met-gálán viselt[12]), festetlen körmökkel, kevés ékszerrel fekvő Swiftet egy komoly arckifejezést felöltő, hangsúlyosabb sminket, valamint hosszú, vörös körmöket viselő zenei perszóna váltja, aki ékszerekben fürdőzik.

A sírfeliraton szereplő „reputáció” szintén szoros kapcsolatban áll a megfelelni akarással. 2016-ban Swift és Kanye West incidensétől volt hangos a média, amit a rapper Famous című dalának dalszövege váltott ki, amelyben sértő kifejezést használt Swift-re. A konfliktusból végül az énekesnő jött ki rosszabbul, rendkívül sokan fordultak ellene. „Amikor az emberek úgy döntöttek, hogy gonosz, rossz és álnok [conniving] vagyok, és nem… jó ember, az volt az, amiből nem igazán tudtam visszarázódni, mert az egész életem eköré épült. A #TaylorSwiftIsOverParty volt az első számú trend világszerte a Twitteren. Tudod, hogy hány embernek kell azt tweetelnie, hogy gyűlöl téged, ahhoz, hogy ez bekövetkezzen?” – jelenti ki Swift a Miss Americana című dokumentumfilmben,[13] majd ezután elmondja, hogy tizenöt éve azért csinál mindent, hogy megerősítést kapjon, de már belefáradt ebbe.[14] „Amikor az emberek kiszeretnek belőled, semmit nem tehetsz, hogy megváltoztassák a véleményüket. Egyszerűen már nem szeretnek. Csak el akartam tűnni. Egy évig nem látott senki.” – jegyzi meg az énekesnő.[15] Tehát a sírfelirat ezekre az eseményekre reflektál, bejelentve azt is, hogy a másoknak megfelelni akaró, a megerősítést a külvilágtól váró Swfit halott. A reputációjával együtt temették el.

Swift a tőle megszokott módon a Look What You Made Me Do klipjében is számos karaktert felsorakoztat. Ezek mind domináns pozícióban mutatják az énekesnőt, jelezve, hogy ő irányít, így olyan karakterek jelennek meg, akik határozottak és vezetői szerepeket töltenek be. Ezek a Swiftek több ízben magas pontokon (lépcső tetején elhelyezett trónon, emelvényen, egy kalitka tetejéről lelógatott hintán) helyezkednek el, ezzel is demonstrálva a másokon felülkerekedő személy hatalmi pozícióját. Az ékszerekben fürdő Swift önmagában véve is az uralkodó szerepében jelenik meg, emellett kezével pisztolyt mutatva ’lő egyet’, amit egy kis villanás is jelez. A lövés imitálása így kap egy valóság-effektust, hangsúlyozva, hogy az ő kezében hatalom van és élni is tud vele. Szintén a kontrollt maximálisan a kezében tartó Swift fedezhető fel a következő képsorban, amelyben egy trónon ül. A lépcsőn és a trónon egyaránt kígyók tekeregnek, két kígyó pedig teát szolgál fel ’úrnőjének’. Az énekesnő szolgáivá tette a kígyókat, akik jelenlétükkel megközelíthetetlenné teszik őt. Az ezt követő epizódban Swift egy arany luxusautóval egyenesen egy oszlopba hajt, majd a kocsiajtót kinyitva pózolni kezd a lesifotósoknak, Grammy-díjjal a kezében. Az itt megjelenő perszóna a mindent kénye-kedve szerint tevő dúsgazdag sztárként értelmezhető, aki oszlopoknak vezeti az autóját és leopárddal az anyósülésen utazik, mert éppen úgy tartja a kedve és mert megteheti.

Ugyanakkor a bezártság képe is megjelenik: Swift egy hatalmas aranykalitkában hintázik, melyet őrök vesznek körül. A dinamikus vágásnak, valamint a magasra felkötött hinta pozíciójának köszönhetően azonban az énekesnő ekkor sem áldozati szerepben jelenik meg, hanem sokkal inkább azt a benyomást kelti, hogy a kalitka egy általa uralt tér, az őrök pedig az ő szolgálatában állnak. Ha csapdába is zárta valaki az énekesnőt, a szituációt sikerült a saját preferenciái szerint átformálnia és átvennie az irányítást. Ezt az üvegasztalon tálalt homár és pezsgő képe is megerősíti, amelyeket nemigen tarthatunk egy rab szokványos étkezési lehetőségeinek. A továbbiakban Swift megjelenik még egy bankrablóbanda vezéreként, két motort a puszta kezével felemelő, fekete bőrruhába öltözött motorosként, dominaként, valamint magassarkúban tipegő férfiakat irányító főnökként. Minden képkocka azt hangsúlyozza, hogy az énekesnő kontroll alatt tartja az eseményeket és nagyon jól boldogul.

 

Ahogyan a fentiekben említettem, Swift ebben a klipben leszámol korábbi énjeivel. A videoklip mozgóképi eszközeinek segítségével ezt vizuálisan is képes megtenni. A klip egyik legkiemelkedőbb része, amikor Swift a Reputation album borítóján is látható vizes hatású hajjal, az album címére utaló „rep” feliratú felsőben fekete háttér előtt áll, mögötte pedig egy nagy türkizkék T, azaz az énekesnő keresztnevére utaló betű világít. Hasonló T betű volt látható a klip elején azon a síron is, ahonnan Swift előmászott. A klip eleji képsorral való rímelést tovább erősítik a múlttal való leszámolás, a halál és az újjáéledés motívumai, valamint a képi világ. Ahogyan ugyanis a kamera távolodni kezd a türkizkék betű előtt álló énekesnőtől, a következő totálokban láthatóvá válik, hogy Swift egy ’Taylor Swift-hegy’ tetején áll, ami az énekesnő karrierjének korábbi perszónáit képviselő nőalakokból állt össze. Ezek a perszónák a korábbi videoklipekben, díjátadókon, koncertfellépéseken jelentek meg.[16] Az emberhegy tetejére feljutásért küzdő Swifteket és az őket végül a mélybe taszító új Swiftet mutató képsorok egyértelművé teszik a múlttal, a régi perszónákkal történő szakítást. A mondandó a dalszöveggel együtt teljesedik ki. A zuhanás képei alatt a „look what you made me do”[17] („nézd, mire kényszerítettél”) sor ismétlődik, ami nyomatékosítja, hogy mások bánásmódja miatt az énekesnő kénytelen leszámolni a múlttal és megölni azt, aki volt. A zuhanást lassítva mutató felvételek közé egy telefonhívás ékelődik be: „I’m sorry, the old Taylor can’t come to the phone right now. Why? Oh, cause she’s dead” („Sajnálom, a régi Taylor most nem tudja felvenni a telefont. Miért? Ó, mert meghalt”).[18] A prózai szöveg alatt a zuhanó Swifteket élettelenül, csukott szemmel, azaz halottakként látjuk. Közvetlenül ez után vágják be a halott, zombi-Swift klip eleji képét, ezzel is alátámasztva, hogy a régi Swift(ek) meghalt(ak). A látványvilág ugyancsak a halált tükrözi, hiszen ugyanazok a kékes fények jelennek meg a feketeségben, ködbe burkolózva, amelyek a kezdő képsorok temetőjét meghatározták.

A Look What You Made Me Do dalszövege legalább kétféleképpen értelmezhető. Egyrészt felfoghatjuk egy Swift-re jellemző bosszúdalnak, ami olyan férfi címzettet feltételez az üzenet célszemélyeként, aki játszmázásokkal a bolond szerepébe kényszerítette a lírai ént, viszont ő még éppen időben feleszmélt és megerősödve tért vissza. A klip tükrében azonban úgy gondolom, hogy a dalszöveg egy másik lehetséges értelmezése a helytállóbb: eszerint Swift rosszakaróinak szól a dal, akik miatt egy évre eltűnt a nyilvánosság elől, de megerősödve, régi énjeivel leszámolva tért vissza. Ezt az értelmezést támasztja alá a dalszöveg egyik sora is, ahol Swift többes számot használ: „maybe I got mine, but you’ll all get yours”[19] („lehet, hogy megkaptam a magamét, de ti is mind meg fogjátok kapni”). A karma tehát mindenkit utol fog érni, aki erre az átalakulásra kényszerítette az előadót.

A Look What You Made Me Do videoklipje hatásosan tükrözi egy új éra és egy új sztárperszóna megszületését, miközben kiváló reklámot biztosít az új, Reputation című nagylemeznek. Azt, hogy a videoklip a nagylemez körüli marketingkampány tudatosan tervezett része, jól mutatja, hogy Swift a klipben is a lemezborítón látható frizurát hordja, illetve, hogy a közösségi média felületekről való szó szerinti eltűnésből a klipben támad fel, jól jelezve az új lemez megjelenését körülvevő kampány összetettségét. A videoklip sajátosságai által nyújtott lehetőségeket megragadva ‒ melyek lehetővé tették például a korábbi perszónák megjelenítését, az énekesnő hatalmi pozíciókba helyezését vizuális eszközökkel, illetve a halál motívumának ábrázolását a dallal párhuzamosan ‒, a Look What You Made Me Do pontos képet ad Swift karrierjének alakulásáról és az abban bekövetkezett változásokról, valamint hozzájárult az album és az énekesnő új zenei perszónájának sikeréhez.

Képek forrása: popcrush.com; buzzfeed.com; cosmopolitan.com; bbc.com; sports.yahoo.com.

Lábjegyzet:

[1] Gonzales, Erica: Taylor Swift Just Deleted All of Her Instagram Photos. Harpersbazaar.com, URL: https://www.harpersbazaar.com/celebrity/latest/a12030908/taylor-swift-deletes-instagram-photos/; 2023.05.05. Saját ford.

[2] Hodak, Brittany: Taylor Swift Deletes Social Posts, Sends Internet Into Collective Tizzy. Forbes.com, URL: https://www.forbes.com/sites/brittanyhodak/2017/08/18/taylor-swift-deletes-social-posts-sends-internet-into-collective-tizzy/?sh=3fa289213327; 2023.05.05. Saját ford.

[3] Életrajz. Youtube.com, URL: https://www.youtube.com/@TaylorSwift/about; 2023.05.11. Saját ford.

[4] Hodak, Brittany: i. m. Saját ford.

[5] Park, Andrea: Did Taylor Swift Delete All Her Instagram Photos and Black Out Her Website? Glamour.com, URL: https://www.glamour.com/story/taylor-swift-delets-all-instagram-photos-blacks-out-website; 2023.05.05.

[6] Nevins, Jake: Taylor Swift announces new album, Reputation, for November release. theguardian.com, URL: https://www.theguardian.com/music/2017/aug/23/taylor-swift-reputation-new-album; 2023.05.08.

[7] Milián Orsolya: Videoklip-történetek és a webkettes „pop-promó”. Apertúra, 2016/tavasz. URL: https://www.apertura.hu/2016/tavasz/milian-videoklip-tortenetek-es-a-webkettes-pop-promo/; 2023.05.11.

[8] Look What You Made Me Do (Joseph Kahn, 2017). URL: https://www.youtube.com/watch?v=3tmd-ClpJxA; 2023.05.13. Saját ford.

[9] Acuna, Kirsten: We decoded all the different looks in Taylor Swift’s music video – here’s what they mean. Insider.com, URL: https://www.insider.com/taylor-swift-look-what-you-made-me-do-looks-2017-8; 2023.05.10.

[10] Uo.

[11] Miss Americana (Lana Wilson, 2020). Saját ford.

[12] Acuna, Kirsten: i. m.

[13] Miss Americana (Lana Wilson, 2020). Saját ford.

[14] Uo.

[15] Uo. Saját ford.

[16] Acuna, Kirsten: i. m.

[17] Look What You Made Me Do (Joseph Kahn, 2017). URL: https://www.youtube.com/watch?v=3tmd-ClpJxA; 2023.05.13. Saját ford.

[18] Uo. Saját ford.

[19] Uo. Saját ford.