A REÖK is szeretne kedveskedni a hölgyeknek a Nemzetközi Nőnap alkalmából, így szombaton ingyenes belépést biztosítanak számukra a két aktuális tárlatra. A Nyilassy Sándor- és a Kopasz Márta-emlékkiállítás már csak vasárnapig látogatható, így mindenképpen érdemes ellátogatni a szép, kora tavaszi hétvégén a palotába.

Ezen a napon minden betérő liliomos REÖK-kitűzőt kap ajándékként, amely nemes célt szolgál: aki kabátjára, ruhájára tűzi, vállalja, hogy bárkivel, bárhol szívesen beszélget a kultúráról. Manapság folyton rohanunk, nincs időnk egymásra, a liliomos jelzés arra is bátorít, hogy akár a buszmegállóban vagy a boltban, sorban állás közben megszólítsuk egymást és értelmes dolgokról, békésen diskuráljunk. A kitűző vizuális motívuma a szecessziós palota homlokzatát és lépcsőházát díszítő bájos vízililiomokat idézi.

A kiállítások közül Nyilassy alkotásain számos ismerős táj, napfényes életkép elevenedik meg, hiszen a művész kedves témája volt Szeged, Tápé és Horgos illetve a környék mindennapjai, ünnepei. Kopasz Márta grafikusi munkásságának alkotásai is Szeged város jellegzetes történelmi és építészeti emlékeit mutatják be, így például a Dóm teret vagy a Dömötör-tornyot.

Ezen a napon egyébként a népszerű, ingyenes szombati programokon is részt vehetnek a látogatók. Dusha Béla fotóművész szecessziós szalonjában bárkiről készülhet portré – akár a hangulatos hátterek előtt, akár green box technika segítségével az épület egyéb, meglepő pontjain. Árnyas Koppány pop-up műtermében pedig festmények születésének lehetünk szemtanúi. Szombatonként ugyanis a nagyközönség is betekinthet a máskor elzárt alkotófolyamatba, sőt az alkotók a kíváncsi kérdésekre is válaszolnak.

Borítókép: Dusha Béla