Térkép betöltése...

Időpont
Date(s) - 2014.06.12.
6:30 du.

Helyszín
Dugonics tér

Kategóriák


Résztvevő: Pozsgai Zsolt író

Beszélgetőtárs: Gortva Tamás tanár, Radnóti Miklós gimnázium

Pozsgai Zsolt író, drámaíró és a Szegedi Nemzeti Színház az ősszel induló 2014/2015-ös évadban immáron harmadszor dolgozik együtt.

Először 2011. februárjában A kölyök című musical bemutatásával adóztunk közösen Chaplin emlékének.

A közönségsikert még nagyobb követte, amikor 2013 januárjában ősbemutatóra került sor a kisszínházban. Az író Pipás Pista című darabja a Szeged környéki tanyavilágban, a múlt század első évtizedeiben élt asszony legendáját dolgozta fel.

A következő évad első bemutatója e közös munkának legújabb állomása.

Pozsgai új drámája – Gyüdi Sándor főigazgató felkérésére – kifejezetten a Szegedi Nemzeti Színház részére készült.

A vasgróf ezúttal gróf Tisza István életének egy szakaszát dolgozza fel történelmi abszurd formában. Öt merénylet – az Első Világháború öt jellemző időszaka. Gróf Tisza István személye megosztotta a korabeli közvéleményt, és megosztja a mai napig a történészeket is. Vitatott a háborúban való részvételben játszott szerepe, a háború alatti tevékenysége. Köztudott Ady Endrével és a kor nagy alkotóival való viszonya. Határozott, egyenes ember volt – egy határozatlan, ellentmondásokkal teli korban. Az utolsó, immár sikeres merénylet elkövetőinek személyét a mai napig homály fedi, bár elítélték érte a vélt gyilkosokat. A néző a háború magyar vonatkozásainak megismerése mellett részese lehet Tisza magánéletének, politikai konfliktusainak – mindezt rendkívül izgalmas formában.

A színház és az író többéves kapcsolata okán Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára beszélget színházról, könyvről, ősbemutatóról Pozsgai Zsolttal, a Könyvhét egyik programjaként június 12-én 18:30 órai kezdettel, a Dugonics téri színpadon.