Térkép betöltése...

Időpont
Date(s) - 2014.02.13.
7:00 du.

Helyszín
Belvárosi Mozi

Kategóriák


A 2013-14-es évadban egy hat előadásos sorozatot tűzünk műsorra a londoni Globe színházból. A színdarabokat 2009-ben és 2010-ben rögzítették, a mozikba pedig ebben az évadban kerülnek szerte a világon.
Az előadások magyar nyelvű feliratozása Nádasdy Ádám műfordításai alapján készültek.
A vetítések hossza 3 óra körül van (előadásonként változó), egy 15 perces szünetet tartunk kb. félidőben.

A SHAKESPEARE’S GLOBE ON SCREEN SOROZAT TÁMOGATÓJA A BRITISH COUNCIL.

henry-viii

Jegyár elővételben 2.300-Ft, a vetítések napján 2.500-Ft. Jegyek kaphatók a Ticketportal országos hálózatában és online. A mozi pénztárában kedvezményes bérlet vásárolható: legalább 4 (szabadon választott) előadásra váltott jegy esetén 2.000-Ft / előadás.

A Tudor udvarban a nemesek hatalmi harcokat vívnak a machiavellista bíborossal, Wolseyvel, a király miniszterelnökével, egyben a katolikus Anglia legszembetűnőbb szimbólumával. Wolsey ambíciói nem ismernek határokat. Amikor legfőbb szövetségese, Katalin királyné beavatkozik a Boleyn Annával folytatott királyi viszonyba, Wolsey állásfoglalásának köszönhetően kegyvesztetté válik, ami hatással lesz nemcsak önnön sorsára és a királynééra, hanem egész Anglia történelmére, Anglia és Róma viszonyára, méghozzá több évszázadra.

Shakespeare korában a leglátványosabb Shakespeare-darabnak számító VIII. Henrik valóban nem szűkölködik látványos külsőségekben: királyi szertartásokban, ágyúropogásban, tűzijáték fényben, vörös selyemben és aranyszövetben. A külsőségek mögött azonban az érett shakespeare-i elme ragyog: a pszichológiai és politikai éleslátás, az átütő erejű és gondolati mélységet tükröző nyelv, valamint Wolsey és Katalin életteli, maradandó alakja.

A magyar felirat Nádasdy Ádám műfordítása alapján készül.

Rendező: Mark Rosenblatt
Díszlet- és jelmeztervező: Angela Davies
Zeneszerző: Nigel Hess
Szereplők: Michael Bertenshaw, Sam Cox, John Cummins, Ben Deery, Mary Doherty, John Dougall, Will Featherstone, Peter Hamilton Dyer, Anthony Howell
Vetítési idő: 180 perc (15 perces szünettel)