Térkép betöltése...

Időpont
Date(s) - 2014.06.13.
8:30 du.

Helyszín
Grand Café

Kategóriák


A szerzővel Módos Ádám (SZTE Filozófia Tanszék) beszélget.

A mítosz, szemben a fogalmi gondolkodással, képekben, történetekben beszél, és a már idegölően és dögletesen unalmassá vált fogalmi gondolkodásnak egy olyan alternatíváját kínálja, amellyel – ha valós élménynek fogjuk fel a létünket – mindazt felmutathatjuk, amit felmutatni érdemes. Ezért önkéntelenül és természetesen adódott, hogy egy mítosz lényegéről szóló beszéd maga is képi (vagy képes) legyen, a történetek mellé helyezze a képzőművészet legfontosabb alkotásait.

(-)

Aki nem kedveli a festményt, vagy nem szíveli a mítoszt, nem szereti a mesét, az itt hagyja abba az olvasást. De te, Olvasó, ha továbbjössz, az alábbiakat fogod megtalálni. Mert tudnod kell, amit Erwin Panofsky is plasztikusan megfogalmazott: adva van a műalkotás, a színek, formák, egyebek összessége, de van mögötte valami latens tartalom, ami arra vár, hogy beszéljünk róla. És mivel nekem a beszéd mindig párbeszéd, erre hívom azokat, akik értik és szeretik ezt művelni. Ha olykor-olykor a körülöttünk levő világ zajos apostolai inkább a nagy monológokat kedvelik, ne foglalkozz vele, gyere inkább arrafelé, ahol a művészet tartalma megérinthető, manifeszten láthatóvá válik az értő szem számára. (részletek a könyvből)

Gyenge Zoltán filozófus, író, Kierkegaard és Schelling több művének fordítója, a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének tanszékvezető professzora.

Fontosabb művei:

Az egzisztencia évszázada (esszék és tanulmányok, 2001, Veszprém, HTA), Zarathustra és Viktor Eremita  (esszék és tanulmányok, 2006, Veszprém, HTA), Schelling élete és filozófiája (2005, Attraktor), Kierkegaard élete és filozófiája (2007, Attraktor), Pszeudo Kierkegaard: A megfordult világ. Közreadja: Gyenge Zoltán. 2012, Kalligram),  Kép és mítosz (Képfilozófiák sorozat, 2014, Typotex)