Térkép betöltése...

Időpont
Date(s) - 2014.06.13.
7:00 du.

Helyszín
Grand Café

Kategóriák


A palicsi születésű Danyi Magdolna (1950-2012) alkotói életművére emlékeznek kortársai.

Kerekasztal-beszélgetés résztvevői:
Brenner János, Fehér Dorottya, Harkai Vass Éva, Kovács Krisztina, Nagy Márta Júlia, Pál Sándor Attila, Tóth Ákos

Az újvidéki Fórum Könyvkiadó estje

„Még akkor is a szóba foglalható tér és térhiány fontos lírikusának nevezhető a palicsi alkotó, ha költészetének, többféle értelemben is, alig jutott tér, kifutási lehetőség. A diszkréten elegáns, alig 150 oldalnyi verstermést magába foglaló kötet kulturált-befogadóbarát felszíne alatt ugyanis az életút és -pálya zaklatott, lemondásokkal és halasztásokkal tördelt tektonikája húzódik. A kisterjedelmű, mindössze háromkötetnyi költői teljesítés egyik okát mindenképpen Danyi Magdolna irodalmi életútjának másféle vállalkozásaiban kell keresnünk, vagyis abban, hogy a szerkesztő, irodalomtörténész, tanár, nyelvész és fordító munkája mellett a költészet az önkifejezés fontos eszközeként, de időről időre kísérőjelenségként jelentkezhetett csak. A versírásra szánt évek-évtizedek lehetőségei is rendre megrövidültek azonban, hol a személyes sors előre láthatatlan nehézségei, hol a külvilág, a szűkebb-tágabb környezet kivédhetetlen katasztrófái miatt.”

Részlet Tóth Ákos Danyi Magdolna: Enyhület és felröppenés című posztumusz kötetéről írt elemzéséből. (In: www.revizoronline.com)

Danyi Magdolna művei: Sötéttiszta (versek, 1975, Újvidék), Czóbel Minka (monográfia, 1980, Újvidék), Rigólesen (versek, 1988, Újvidék), Paul Celan (metaforikus) főnévi összetételeinek értelmezéséhez (tanulmánykötet, 1988), Pilinszky János költői nyelve (tanulmányok), Palicsi versek (versek, 1996, Újvidék), Értelmezések (2010, Szabadka), Enyhület és felröppenés – Összegyűjtött versek. (2013, Újvidék)