Augusztus 4-én, a MOM-Parkban volt a sajtóbemutatója a KEDD Animációs Filmstúdió által, Bartos Erika mesekönyvei alapján készített Bogyó és Babóca című mesefilm-sorozat első 13 epizódjának. Bár az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló mesét alapvetően televíziós bemutatásra szánták, októberig a mozikban is láthatóak lesznek a csigafiú és a katicakislány kalandjai.

M. Tóth Géza, a Bogyó és Babóca rendező-producere a sorozatról

M. Tóth Géza a finanszírozásról és a forgalmazásról

Antonin Krizsanics rendező

Bartus Erika író

Pogány Judit mesélő

Üde színfolt lehet ez a bevallottan kultuszmesének szánt, 26 részesre tervezett alkotás a gyermekfilmek között: a klasszikus, síkanimációs technikával készült, teljesen erőszakmentes epizódok 70 percre teljesen lebilincselték a közönség aprótalpú tagjait, sőt néhányuk már a második-harmadik főcím alkalmával együtt énekelte a főcímdalt az Alma Együttessel. Még a korosztályra oly jellemző miért-kérdések sem hangzottak el, noha a gyerekek hangosan kommentálták a szereplők cselekedeteit, vagy próbálták figyelmeztetni például Bogyót, amikor nem vette észre, hogy a Mikulás nem a csizmájába tette az ajándékát.

Bogyo alszik

A látványvilág tudatos megtervezésére is nagy hangsúlyt fektettek az alkotók: a kis hősök ruhái és lakásai is mesterien vannak megtervezve. Például Babóca házának teteje, kancsója és csészéje piros alapon fekete pöttyös, Bogyó házában és ruházatán pedig a zöld és sárga színek dominálnak, melyeket sokszor csigaminta dob fel, és természetesen a többi állatka (szarvasbogár, krumplibogár, tücsök, szöcske, méhecske stb.) is hasonlóan igényesen öltözködik és rendezi be házát.

Bogyo_Baboca szivarvanyhallal

Az alkotók (nem utolsó sorban az igen nagy, 100 milliós önrész miatt) igyekeztek biztosra menni: Bartos Erika meséinek népszerűségén túl Pogány Judit mesemondói kultusza (és természetesen: tehetsége) is szinte garancia a sikerre. Emellett a gyártó mindent megtesz azért, hogy a másodlagos forgalmazás lehetőségeit is teljes mértékben kihasználja: a www.keddshop.hu oldalon a szülők mindent megtalálnak, hogy Bogyó és Babóca mesterien megtervezett világának hangulatát otthon is felébresszék. A mechandise-termékek széles választéka rendelhető meg az oldalról, a ruháktól a társasjátékokig (és idővel majd a DVD-ig), így a csigácska és a katicácska sikerrel veheti fel a versenyt más gyerekmese-hősökkel is – hiszen a gyerekeknek már igen nagy igényük van arra, hogy rajongásukat ilyen formán is kifejezzék.

PogányJudit_1